Veiligheid haven

 

 

Een jachthaven is vooral een plek waar we van kunnen genieten. We kunnen er ontspannen en plezier maken. Echter er schuilen ook enkele gevaren, vooral op en rondom de steigers. We willen er niet aan denken, maar er kunnen diverse ongelukken gebeuren. Minder ernstige, denk bv aan struikelen of uitglijden maar ook ernstige, denk bv aan brand op een boot. Iemand kan uitglijden en te water raken. Er zijn een aantal veiligheidsmiddelen op de steigers aanwezig. Er hangen brandblussers en reddingboeien en natuurlijk de vuilwater- en drinkwaterslangen. Ook is er is een redelijk goede verlichting; de grote lampen zijn onlangs nog vervangen door sterkere LED verlichting.

Er was slechts één goede zwem(nood)trap aanwezig en wel op de passantensteiger achter de boot van Jan Evers. Ook bij de uitgang van de clubschuit was een trapje aanwezig, maar dat mocht de aanduiding Noodtrap eigenlijk niet hebben. Als je goed kan zwemmen is in het water vallen niet eens zo heel erg maar het kan knap lastig zijn om er weer uit te komen.

Daarom zijn er een aantal Noodtrapjes gemaakt. 1 op de kopsteiger van de "A"-steiger, 2 halverwege de "A"-steiger en 2 halverwege de "B"-steiger. En het gammele trapje bij de uitgang van de Dame Kaag is ook vervangen door een stevige trap.
Bij de trapjes halverwege de steigers zijn de dikke steigerpalen voorzien van een brede rode band. Zo kun je vanaf het water beter zien waar de trapjes ongeveer zijn.

Het is natuurlijk verstandig om als u weer op de steigers komt eens even rond te kijken en de diverse veiligheidsmiddelen goed in u op te nemen. In tijden van eventuele calamiteiten en de daaropvolgende paniek kan dit veel uitmaken.
Maak ook eens een brandblusser-houder open en lees de instructie eens door.

 

"B"-steiger
"A"-steiger

 

Brandblusser in houder
Open houder

Reddingboei